Black Friday de Romania

Cu o indelungata traditie in Statele Unite, Black Friday a ajuns in Romania acum 2 ani. Cu un inceput timid si doar in mediul online, anul aceasta Black Friday a cuprins intreaga Romania cu o frenezie ce se invecineaza cu isteria.

Din punct de vedere logic, Black Friday nu se potriveste in peisajul mioritic deoarece Black Friday este ziua de dupa Thanksgiving Day, o sarbatoare celebrata doar in Statele Unite si Canada, nu si in Romania. Nu poti sa ai prima zi de Craciun daca nu sarbatoresti Craciunul…

black friday Romania

Adevarul despre Black Friday

In Statele Unite implicarea in fenomenul Black Friday este totala, chiar si Casa Alba comunicand activ pe acest subiect. Toate magazinele online si retail incepand cu Target, Amazon sau Walmart pana la supermarket-urile de cartier vin cu oferte care par imbatabile si ambalate in asa fel incat oamenii sa creada ca produsele sunt pot fi achizitionate aproape gratuit.

Majoritatea lucrurilor vehiculate despre Black Friday sunt simple mituri, iar adevarul este ca produsele care au reduceri sunt ori vechi ori disponibile in cantitati foarte limitate pentru a atrage cumparatorii in magazine. De fapt preturi mai mici decat in ziua de Black Friday vor fi inainte de Craciun sau dupa anul nou atunci cand se fac adevaratele lichidari de stocuri.

Black Friday 2012 in Romania

Black Friday 2012 de Romania se remarca in primul rand prin lupta pentru trafic. Atat presa online cat si magazinele online se intrec intr-o lupta absurda pentru atragerea vizitatorilor. Nu a existat zi din aceasta saptamana in care sa nu apara zeci de articole puerile despre Black Friday in speranta ca marele Google va indexa bine pagina respectiva si astfel conturile de afiliati se vor umple de bani. Respect businessul online si programele de afiliere dar de aceasta data simt ca e mult prea mult pentru mine, ca si cititor de presa online.

In orice caz Black Friday a prins la romani foarte bine. Din cauza fluxul de vizitatori dornici de reduceri site-ul emag s-a blocat anul trecut in ziua de Black Friday. In 2011 mai toti onlinerii s-au laudat cu vanzari colosale asa ca anul aceasta Black Friday a explodat in Romania cu mult zgomot: Altex, Media Galaxy, Domo, Carrefour au inceput campania in mod agresiv cu promisiuni de reduceri spectaculoase, iar toate magazinle online au anuntat prin newslettere si bannere discounturile de vineri 23.

black friday emag 2012

Cyber Monday este ignorat in Romania

Cyber Monday este prima ziua de luni dupa Thanksgiving Day. In mod traditional Black Friday este o zi de reduceri in magazinele retail, iar Cyber Monday este ziua de reduceri in mediul online. Cum in Romania Black Friday a fost adoptat mai intai de magazinele online, Cyber Monday nu s-a impus inca. In Statele Unite Cyber Monday vine in online cu reduceri mai mari decat in ziua de Black Friday dar este posibil sa nu mai gasiti modelele dorite.

Programul de Black Friday

Daca initial magazinele se deschideau conform orarelor normale de lucru, in Statele Unite startul cumparaturilor de Black Friday s-a devansat de-a lungul timpului. De exemplu acum 3-4 ani Target deschidea la 4 dimineata, iar anul aceasta deschide joi seara la 21:00. Aceste modificari de program au starnit reactii negative deoarece angajatii magazinelor respective vor fi nevoiti sa lucreze de Thanksgiving Day.

Pentru o diluare totala a mesajului Carrefour Romania are Black Friday timp de 10 zile (17 – 26 Noiembrie).

About author View all posts Author website

Liviu

Liviu Marica este Marketing Manager ASUS Romania. Pasionat de marketing si travel, Liviu este mereu in cautare de idei si metode pentru cresterea eficientei in actiunile de marketing. Este promotorul marketingului curat care sa nu lezeze in nici un fel drepturile si interesele cumparatorilor.

5 CommentsLeave a comment

Leave a Reply