Nu imi place cafeaua de la Starbucks. Prefer cafeaua facuta de mine la ibric. In schimb imi place atmosfera de la Starbucks si mirosul de cafea proaspat macinata care te intampina inca de la intrare.

Fenomenul Starbucks este impresionant si reprezinta o lectie de marketing valoroasa. Cine ar fi crezut ca oamenii pot fi convinsi sa plateasca pe o cafea mult mai mult decat erau obisnuiti? Si fara sa se foloseasca campanii agresive de publicitate precum cele facute de Coca Cola sau de McDonalds.

Starbucks a reusit sa foloseasca excelent conceptul de comunitate elitista: oamenii vor sa fie vazuti intr-o cafenea Starbucks fiind convinsi ca acest lucru le ridica statutul social. In plus, cei care se simt nesiguri vin la Starbucks, platesc triplu pentru o cafea si capata o anume falsa-siguranta: “daca imi permit sa platesc atat de mult pentru o cafea, inseamna ca sunt valoros, nu-i asa?” .

Decizia lor de anul acesta de a schimba logoul eliminand cuvantul “Starbucks” se incadreaza in filozofia companiei: “suntem cei mai buni, suntem cei mai cunoscuti, nu avem nevoie de cuvinte”. Schimbarea de logo coincide cu sarbatorirea a 40 de ani de Starbucks.

Sunt convins ca aceasta schimbare s-a realizat in urma unor studii de marketing care au confirmat ca logo-ul Starbucks poate fi recunoscut de majoritea consumatorilor si fara cuvantul Starbucks.

Totusi, consider aceasta miscare o greseala de marketing. Publicul tina Starbucks cunoaste logo-ul dar are nevoie de Starbucks scris clar pe paharul de cafea. Daca cei de pe strada nu isi mai dau seama de unde este cumparat paharul lui de cafea din care soarbe in drum spre birou? Nu-i afecteaza acest lucru statutul lui social si implicit increderea in sine? 🙂

noul logo Starbucks
  • Facebook
  • LinkedIn

Multumesc Feri pentru link VIA